Dunia Commercial Diver
2 April 2011 aku naik job dengan satu company yang agak ternama juga di Malaysia. Ini adalah job kedua aku untuk tahun 2011 ini setelah menganggur selama 4 bulan kerana urusan berpindah kerumah baru dan masuknya musim monsoon tahun 2010.Sebelum naik job ini aku ada buat job singkat untuk Kencana Petroleum di Miri pada bulan February yang mana job tu Cuma 12 hari je (walaupun singkat tapi gajinya menarik sekali)

Mula-mula aku nak ceritakan pasal kapal yang kami naik untuk buat job kali ni,kapal ni agak besar juga dan ia memang kapal yang khas untuk buat kerja-kerja diving ia termasuk dalam kategori DPDSV atau `Dynamic Positioning Diving Support Vessel’.kapal ni agak canggih dan moden juga,kemudahan-kemudahannya adalah `mesra diving operation’ terutama untuk operasi `saturation diving’.

Diving system yang terdapat atas kapal ni agak canggih dan moden.Disetiap bilik atau kabin ada bilik air jadi kami tidak perlu keluar dari bilik untuk pergi kebilik air atau tandas tidak seperti sesetengah kapal atau barge yang pernah dan selalu aku naik sebelum-sebelum ini yang mana sesetengah kapal lain bilik air dan tandas berada dibahagian lain dan kami terpaksa berjalan keluar dari bilik untuk urusan mandi manda atau buang air.

dlm bilik


Kapal ini juga mess room atau dewan makannya cantik,kemas dan bersih.Makanannya juga sedap-sedap,aku terpaksa mengawal nafsu makan sebab sedap sangat,takut gemuk, nanti kurang hensem.(hensem ke?)

PhotobucketMess roomnya yg bersih dan kemas


PhotobucketMess room dari sudut pandangan yang lain


PhotobucketTempat letak kek dan buah-buahan,kek yg sedap-sedap dah habis licin sebab tu takde dalam gambar.


Biliknya kemas dan dilengkapi telefon,Radio dan sofa.Oleh kerana aku Diver Medic jadi aku ditempat dalam bilik untuk 2 orang,roommate aku juga Diver Medic dan berasal dari Kuala Lumpur juga.Tinggi dan hensem juga orangnya (macam aku..ahaks...)

dlm bilik  jgkRuang dalam bilik tidur,bilik aku tersusun kemas,ni bilik sape entah..(tak ngaku)


Krew kapal ni ramai Mat Saleh dan dorang ni berlagak-berlagak walaupun gajinya tak sebesar mane pun tapi berlagaknya yang besar.Krew kapal & kapten hmm tak mesra alam itu yang buat tak best sikit.Banyak birokrasi dan had-had tertentu.Biasanya krew kapal ramai orang Malaysia,Indonesia atau Filipina tp kapal ni majoritinya Mat Saleh mungkin sebab ianya didaftarkan diLuar Negara dan milik Syarikat besar luar Negara juga.

Kapal ini tinggi bertingkat-tingkat dan pertama kali aku naik kapal yang tangga didalamnya berpusing-pusing seolah-olah ular yang melilit sebatang pokok yang besar.

Untuk Job ni syarikat juga telah membekalkan satu desktop dan satu public phone untuk digunakan secara beramai-ramai dan beratur-ratur....Tapi untuk kegunaan rasmi dan urusan kerja memang disediakan didalam pejabat.

PhotobucketInternet untuk kegunaan public dan telefon awam.Kena beraturlah ikut giliran,telefon guna seorang 10 minit


Kadang-kadang sesetengah kapal yg aku naik langsung tidak disediakan perkhidmatan Internet atau telefon untuk digunakan bg menghubungi keluarga.manakala sesetengah kapal atau barge yang lain pula sangat mewah bekalan Internet dan telefon.Internet dan telefon adalah dua perkara yang sangat penting kepada pekerja-pekerja ditengah laut seperti kami.

Bersambung.....

1 comments:

apa yang saya cari, terima kasih

Time


Get your own Digital Clock

Followers

Aku..

(Sesungguhnya masa depan kita atau org lain tidak kita ketahui melainkan semuanya adalah didalam pengetahuan ALLAH SWT jua. ) Ini adalah sebuah kisah atau cerita-cerita yang membosankan mengenai kehidupanku sebagai seorang penyelam komersial dalam industri Minyak & Gas.Kepada yang pertama kali masuk blog ni eloklah baca dari entri pertama baru bole faham blog ini sbnrnya...sama mcm kita tgk movie kalau tiba2 je dah kat tgh2 mesti tak faham. kemudian kita terus andaikan yang citer tu tak best.....Anggaplah Tuan/Puan sedang membaca sebuah novel realiti.walau bagaimanapun aku ucapkan terima kasih kerana Tuan/Puan sudi melayan blog `Cap Ayam' aku ni.Hidup sebagai pelaut seperti aku bersesuaian benar dengan ayat dari surah dibawah.

Dialah yang menundukan lautan (sehingga boleh dilayari dipermukaannya atau diselami didasarnya) Supaya kamu dapat makan daripadanya daging yang lembut dan dapat pula mengeluarkan daripadanya perhiasan untuk kamu memakainya.Engkau melihat pula kapal-kapal belayar padanya dan supaya kamu dapat mencari rezeki daripada limpah kurnianya mudah-mudahan kamu bersyukur.

AL NAHL ayat 14.

Cari di Facebook (FB)
ronin newgok peace....
( Untuk stori bergambar sila layari melalui engine carian mozila firefox atau google chrome,kerana entah dimana silapnya internet explorer hanya menyiarkan stori tanpa gambar )

Sila Ikuti Kisah Ini Melalui Panduan BacaanRadio Online

Radio Online
Klasik Nasional FM

Panduan Bacaan

Top Commentators

Get this widget here