Dunia Commercial Diver



Ini adalah berita sedih yang baru diterima dan perkembangan mengenainya masih ditunggu-tunggu oleh semua komuniti offshore terutamanya komuniti commercial diver diseluruh dunia.


Indian divers trapped in underwater diving chamber

A team of six Indian divers conducting underwater pipeline installation were believed trapped in a diving chamber nearly 200 feet underwater with dwindling oxygen supplies after their support ship sank in the Persian Gulf, Iranian officials said.

The Koosha-1
The Koosha-1 had been involved in installing underwater pipelines near the underwater South Pars gas field, the largest in the world

The divers were among 13 people, including five Iranians and eight non-Iranians, still missing after the Koosha-1, a diving support ship, went down in stormy seas Thursday afternoon, Iran's semi-official Isna news agency reported. Out of 73 people on board, 60 had been rescued, Isna said.

The diving chamber was onboard the ship when it sank, but the divers were inside because they stay in the sealed environment to avoid having pressurise and depressurize for their dives.

"We hope their oxygen has not run out," said Pirouz Mousavi head, of the Pars Energy Zone in southern Iran, quoted by Isna. "We have deployed divers to save those who are trapped in the chamber," which he said was about 180 feet underwater.

The chamber can hold 72-hours worth of oxygen, said Z. Hussain, a manager at Adsun Offshore Diving Contractors Pvt Ltd, the Mumbai, India-based firm that employs the divers. But he said he did not know how much supply there was when it went down.

"The ship sunk in a matter of minutes and the six men in the chamber were trapped underwater," he said. "They've been underwater, it is almost 24 hours," he said.


6 orang yang terperangkap adalah Saturation diver yang terperangkap didalam chamber mereka dan tenggelam bersama-sama kapal mereka.usaha menyelamat sedang giat dijalankan oleh sekumpulan saturation diver lain yang segera dikejarkan ketempat kejadian sebaik menerima berita tersebut.

Kira-kira sebulan yang lalu iaitu 25/9/2011 pula seorang commercial diver warga Malaysia Allahyarham Hazri Hussein telah meninggal dunia semasa menjalankan tugas dilaut ketika bekerja untuk sebuah syarikat tempatan diperairan Miri.Menurut sumber Mangsa semasa kejadian menjalankan tugas dipermukaan air dan tidak menggunakan peralatan menyelam kerana tugs tersebut tidak memerlukannya,saksi-saksi kemudian melihat mangsa berada dalam keadaan lemah ketika didalam air lalu diselamatkan oleh lain-lain diver dan dibawa naik keatas kapal.Bantuan CPR dan bantuan kecemasan yang lain telah diberikan namun gagal menyelamatkan mangsa.

11 comments:

Spy Leman,
Assalamualaikum.. bila nak update blog lagi? Apa2 pun salam ceria.. :)

salam tuan. boleh bg pape contact (email/phone/ fb/ twitter etc) utk sy contact? sy sangat berminat dengan industri diver ini dan perlukan pendapat, pandangan dari tuan dan banyak juga persoalan yg perlu pandangan otai2. utk pengetahuan tuan sy berumur 21 dan bakal menamatkan pengajian dalam bidang metallurgical engineering(degree) pada tahun hadapan dan bercadang untuk terus mengambil kursus2 dari asas PADI hingga ADAS 3. harap tuan dapat membantu.

Anonymous
di blog tu ade tulis fb saya

saya pun sama tuan, berminat sangat2...mmg blog tuan sgt2 memberikan inspirasi kepada org seperti kami ni...

saya ada buk satu thread kat forum ni...harap2 tuan sudi jenguk kat sana...

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=304468

FB saya http://www.facebook.com/egold2u

Terima kasih tuan sudi berkongsi

apa nasib mereka yg terperangkap tu?

Semua Diver dah mati masa penyelamat sampai bole ikuti kisahnya dlm entri 58-KRONOLOGI USAHA MENYELAMAT

ooo...kesian betul. bahaya nya kerja awk ni..

Ya...mmg bahaya nak buat mcm mana...cari makan ba...anak istri mau hidup dirumah....

Speechless + sad...

Poseidon Shield said...

Speechless + sad...

Itulah sebahagian dari risiko yang perlu dihadapi andai ia datang....

Time


Get your own Digital Clock

Followers

Aku..

(Sesungguhnya masa depan kita atau org lain tidak kita ketahui melainkan semuanya adalah didalam pengetahuan ALLAH SWT jua. ) Ini adalah sebuah kisah atau cerita-cerita yang membosankan mengenai kehidupanku sebagai seorang penyelam komersial dalam industri Minyak & Gas.Kepada yang pertama kali masuk blog ni eloklah baca dari entri pertama baru bole faham blog ini sbnrnya...sama mcm kita tgk movie kalau tiba2 je dah kat tgh2 mesti tak faham. kemudian kita terus andaikan yang citer tu tak best.....Anggaplah Tuan/Puan sedang membaca sebuah novel realiti.walau bagaimanapun aku ucapkan terima kasih kerana Tuan/Puan sudi melayan blog `Cap Ayam' aku ni.Hidup sebagai pelaut seperti aku bersesuaian benar dengan ayat dari surah dibawah.

Dialah yang menundukan lautan (sehingga boleh dilayari dipermukaannya atau diselami didasarnya) Supaya kamu dapat makan daripadanya daging yang lembut dan dapat pula mengeluarkan daripadanya perhiasan untuk kamu memakainya.Engkau melihat pula kapal-kapal belayar padanya dan supaya kamu dapat mencari rezeki daripada limpah kurnianya mudah-mudahan kamu bersyukur.

AL NAHL ayat 14.

Cari di Facebook (FB)
ronin newg



ok peace....
( Untuk stori bergambar sila layari melalui engine carian mozila firefox atau google chrome,kerana entah dimana silapnya internet explorer hanya menyiarkan stori tanpa gambar )

Sila Ikuti Kisah Ini Melalui Panduan Bacaan



















Radio Online

Radio Online
Klasik Nasional FM

Panduan Bacaan