Dunia Commercial Diver17 May 2013 Barge Masakuni mula belayar keluar dari Yard menuju kelokasi kerja sama seperti sebelum ini.Aku sudah sampai dibarge sejak malam tadi.kira-kira jam 12 tengah malam aku sampai kebarge ketika krew lain semua sudah tidur.Keesokkan pagi semua orang terkejut kerana aku muncul dari bilikku.Pelayaran keluar kelokasi ini menandakan akan bermulanya fasa kedua projek membaiki kabel dasar laut disini.

Selepas 3 minggu bercuti,beberapa pengubahsuaian telah dilakukan keatas barge Masakuni Nippon Salvage dan ia kini sedia digunakan untuk fasa kedua projek membaiki kabel ini.
Sebaik sampai dilokasi kerja, aku pun melakukan pemeriksaan keatas chamber hiperbarik yang berada dibawah jagaan tanggunggjawab ku,memastikan semuanya dalam keadaan baik dan sedia untuk digunakan sekiranya berlaku kecemasan.Selepas selesai melakukan pemeriksaan atas peralatan-peralatan dibawah tanggunggjawabku aku membantu diver lain pula menyiapkan peralatan-peralatan menyelam kerana sebelum bercuti panjang baru-baru ini semua peralatan menyelam telah dialihkan keposisi yang baru,dikemas,dibungkus dan disimpan didalam kontena.Jadi apabila operasi hendak bermula semula maka semua peralatan yang diperlukan dikeluarkan dan disiapkan.

Sebelum pulang untuk bercuti panjang kontena chamber ku telah dialihkan keposisi yang baru didalam barge ini
Selepas dipindahkan keposisi yang baru 
Sebagaimana sebelum memulakan projek fasa satu sebelum ini mereka mengadakan ritual bagi memohon keselamatan dan kelancaran projek maka begitu juga untuk fasa kedua ini juga dilakukan ritual yang hampir sama Cuma dalam skala kecil.kalau dulu mereka menyembah dan memotong seekor babi panggang dan berdoa untuk keselamatan tapi kali ini mereka menuangkan arak sake yang mahal dan bergred tinggi keatas kabel baru yang hendak diturunkan kedasar laut nanti.Tapi aku dapat tahu didarat mereka masih juga mengadakan ritual  dengan babi panggang sama seperti sebelum ini.Disini arak sake dituang sedikit sedikit keatas kabel,mesin-mesin yang digunakan,kren dan lain-lain peralatan.Dan ketika mereka mencari chamber operator untuk menuangkan sake pada chamber maka aku menyembunyikan diri kerana aku tak mahu terlibat didalam majlis mereka.aku hadir pun hanya nak ambik gambar sahaja supaya boleh aku upload masuk dalam blog cap ayam aku ni.

Arak Sake Jepun dituangkan keatas kabel yang baru
Arak Sake juga turut dituangkan keatas peralatan-peralatan yang digunakan didalam projek ini.
Pada sebelah petang pula mesyuarat dan taklimat projek diadakan bagi memberi gambaran lebih jelas tentang perjalanan operasi projek bagi fasa kedua ini.

`Meeting Mesyuarat'  dan taklimat projek. 
Akhirnya petang 18 may semua peralatan telah siap sedia dipasang dan diuji kerana esok akan bermula secara rasmi fasa kedua bagi projek ini.Mengikut jadual didalam fasa kedua ini sewaktu kabel diturunkan kedasar laut maka operasi akan berjalan 24 jam sehari dan beberapa orang krew dan kakitangan  akan bekerja  secara bergilir-gilir mengikut  shif.Keanggotaan penyelam juga turut ditambah menjadi 15 orang kerana penyelam akan memantau dari bawah air ketika kabel yang baru mula diturunkan kedasar laut nanti.
Aku pula bersiap sedia menunggu apa pula cabaran yang bakal kutemui dan entah berapa orang pesakit yang akan kurawat dalam chamber ku didalam fasa kedua nanti...pasrah aje lah...

Next Entry 15/07/20132 comments:

oo ade ritual jugak yer, tahulah ade makhluk dalam laut yg ganggu kan

Ye ade ritual Walaupun Jepun ni nampak maju tapi ada juga dalam perkara2 tertentu mereka masih lg Old School dan menggunakan cara tradisi.
Tapi kalau dari segi kuat dan rajinnya bekerja dan team work sy berani jamin walau lagi 300 tahun pun Melayu tak boleh tandingi mereka lagi...

Time


Get your own Digital Clock

Followers

Aku..

(Sesungguhnya masa depan kita atau org lain tidak kita ketahui melainkan semuanya adalah didalam pengetahuan ALLAH SWT jua. ) Ini adalah sebuah kisah atau cerita-cerita yang membosankan mengenai kehidupanku sebagai seorang penyelam komersial dalam industri Minyak & Gas.Kepada yang pertama kali masuk blog ni eloklah baca dari entri pertama baru bole faham blog ini sbnrnya...sama mcm kita tgk movie kalau tiba2 je dah kat tgh2 mesti tak faham. kemudian kita terus andaikan yang citer tu tak best.....Anggaplah Tuan/Puan sedang membaca sebuah novel realiti.walau bagaimanapun aku ucapkan terima kasih kerana Tuan/Puan sudi melayan blog `Cap Ayam' aku ni.Hidup sebagai pelaut seperti aku bersesuaian benar dengan ayat dari surah dibawah.

Dialah yang menundukan lautan (sehingga boleh dilayari dipermukaannya atau diselami didasarnya) Supaya kamu dapat makan daripadanya daging yang lembut dan dapat pula mengeluarkan daripadanya perhiasan untuk kamu memakainya.Engkau melihat pula kapal-kapal belayar padanya dan supaya kamu dapat mencari rezeki daripada limpah kurnianya mudah-mudahan kamu bersyukur.

AL NAHL ayat 14.

Cari di Facebook (FB)
ronin newgok peace....
( Untuk stori bergambar sila layari melalui engine carian mozila firefox atau google chrome,kerana entah dimana silapnya internet explorer hanya menyiarkan stori tanpa gambar )

Sila Ikuti Kisah Ini Melalui Panduan BacaanRadio Online

Radio Online
Klasik Nasional FM

Panduan Bacaan

Top Commentators

Get this widget here