Dunia Commercial Diver




Entri Kali ini hanya nak kongsi gambar-gambar penyelam beraksi dan gambar-gambar menarik yang lain sahaja.Taknak menulis panjang-panjang macam selalu.
Kebanyakkan gambar diambil menggunaka kamera hanpon samsung Grand 8mega pixel dan nokia cap ayam juga 8 megapixel

Diver ini menggunakan surface supply tapi menggunakan topeng muka penuh dari jepun yang dipanggil monkey facemask dan twin tank scuba sahaja


Berlari diawangan



Terjun dari atas barge sambil membawa peralatan untuk kerja dilantai laut
Berlari Di permukaan
Sedia
Tunduk
pusing badan 


Pusing badan lagi
Pusing...tujuan sebenar beliau terjun begini adalah kerana melindungi kamera bawah air dari impak terjunan
Lompat Jauh kehadapan
Lompat jauh untuk melaraskan imbangan kabel pada spreader bar yang kelihatan dalam gambar
Sedang melakukan pelarasan pada ikatan
Membantu kabel diturunkan kelaut
Tengah-tengah panas terik pun boleh tido...
Projek juta-juta tapi lukis plan kat atas lantai je...
Berdiri pun boleh tido...
Memang penat sangatlah tu...kat lorong kecik pun boleh tido..
Lagi satu...projek juta-juta tapi lukis plan kat atas deck je...teringat zaman kecik2 dulu main bola kampung macam nilah planningnya...
Apa sajalah yang dibincangkan tu....


Keadaan diruang dalam Services Apartment yang disewa oleh syarikat dengan sewa sebanyak $7500 sebulan dan disinilah aku tinggal jika kerja-kerja memerlukan aku tinggal didarat.

Pemandangan kolam renang dari tingkat atas diunit kediamanku

Kadang-kadang aku mengisi masa dengan berenang disini


MV Masakuni
BESI MASAKUNI.....

Dibesi Terapung
Pelaut berkampung
Dari bulan berganti tahun
Untung Nasib jauh direnung

Kini waktunya pulang kekampung
Berbicara dengan ombak
Bermanja dengan bayu
Sering pelaut diintai rindu.

Besi Masakuni menjadi saksi
Kasarnya hidup seorang lelaki
Sering hidupnya mempertaruh diri
Yang keringatnya bagaikan mandi
Demi sesuap nasi
Untuk anak dan isteri.

Telah direnung dalam firasat
Telah ditilik dalam makrifat
Disebalik yang tersurat
Adanya hikmah tersirat

Aturan Tuhan itu cantik
Andai akal berfikir cerdik


(Masakuni Maru Nippon Salvage)

7 Jan 2013 
     to
31 Apr 2014

Next Enri-1/6/2014

Time


Get your own Digital Clock

Followers

Aku..

(Sesungguhnya masa depan kita atau org lain tidak kita ketahui melainkan semuanya adalah didalam pengetahuan ALLAH SWT jua. ) Ini adalah sebuah kisah atau cerita-cerita yang membosankan mengenai kehidupanku sebagai seorang penyelam komersial dalam industri Minyak & Gas.Kepada yang pertama kali masuk blog ni eloklah baca dari entri pertama baru bole faham blog ini sbnrnya...sama mcm kita tgk movie kalau tiba2 je dah kat tgh2 mesti tak faham. kemudian kita terus andaikan yang citer tu tak best.....Anggaplah Tuan/Puan sedang membaca sebuah novel realiti.walau bagaimanapun aku ucapkan terima kasih kerana Tuan/Puan sudi melayan blog `Cap Ayam' aku ni.Hidup sebagai pelaut seperti aku bersesuaian benar dengan ayat dari surah dibawah.

Dialah yang menundukan lautan (sehingga boleh dilayari dipermukaannya atau diselami didasarnya) Supaya kamu dapat makan daripadanya daging yang lembut dan dapat pula mengeluarkan daripadanya perhiasan untuk kamu memakainya.Engkau melihat pula kapal-kapal belayar padanya dan supaya kamu dapat mencari rezeki daripada limpah kurnianya mudah-mudahan kamu bersyukur.

AL NAHL ayat 14.

Cari di Facebook (FB)
ronin newg



ok peace....
( Untuk stori bergambar sila layari melalui engine carian mozila firefox atau google chrome,kerana entah dimana silapnya internet explorer hanya menyiarkan stori tanpa gambar )

Sila Ikuti Kisah Ini Melalui Panduan Bacaan



















Radio Online

Radio Online
Klasik Nasional FM

Panduan Bacaan