Dunia Commercial DiverKursus dalam bulan pertama ini dipanggil `ADAS diver part 1’. `ADAS’ ialah singkatan dari `Australian Diver Accreditation scheme’. Pemegang sijil `part 1’ ini masih belum layak untuk pergi ke `offshore’ dan ke dalaman maksimum hanya 30 meter menggunakan SCUBA. Kalau di Australia pemegang sijil `ADAS part 1’ biasanya bekerja sebagai penyelam mutiara di tempat yang dipanggil `pearl farm’ atau sebagai `marine biologist’ ataupun saintis dan mereka tidak boleh menggunakan peralatan berat di dalam air. Kami masih lagi menggunakan SCUBA tetapi dipasang dengan cylinder spare bersama dengan cylinder biasa dan menggunakan AGA `full face mask’, serta satu tali diikat dibadan yang dipanggil `life line’ sama seperti semasa aku berkursus di TLDM Lumut dahulu. Pelajaran yang diajar dalam bulan pertama ini hampir sama seperti yang aku belajar di Lumut dahulu, cuma disini lebih advance lagi dan pelajaran pun lebih detail. Tapi ada beberapa pelajaran tambahan iaitu bekerja di dalam air menggunakan peralatan ringan.


Salah seorang peserta kursus sedang melangkah turun ke air ketika membuat

selaman malam.
Perhatikan `spare cylinder’ yang dipasang bersama `main cylinder’
menggunakan regulator khas dan pembantunya sedang memegang `life line’ penyelam tersebut.

Kebetulan bulan ogos adalah musim sejuk di sini jadi air disini sangat sejuk sekitar 12 darjah celcius. Kami diberi peralatan menyelam yang lengkap, tak perlu bawa peralatan sendiri. Disini semua disediakan. Pertama kali memakai `wet suit’ 3 lapis dan bila dijumlahkan tebal semuanya lebih kurang 12 mm aku rasa tak selesa sangat tapi bila menyelam diair yang sejuk aku rasa macam nak minta tambah selapis lagi. Bila dah pakai wet suit tebal jadi `weight bell’ pun mestilah berat. Kami diberikan setiap orang weight bell sebanyak 24kg seorang.

Sekali sekala kami akan menyelam menggunakan `dry suit’ iaitu baju getah yang tidak dimasuki air. Disebelah dalam kami memakai satu lapisan pakaian biasa yang tidak akan basah, dengan `dry suit’ ini mesti memakai `weight bell’ lebih kerana jika kami tidak mengeluarkan semua angin didalam baju semasa dalam air kami akan hilang keseimbangan dan jadi huru-hara dalam air. Menyelam menggunakan `Dry suit’ memerlukan kemahiran yang tinggi bagi mengawal `buoyancy’. Walaupun sepatutnya `dry suit’ ini tidak akan dimasuki air tapi oleh kerana `dry suit’ yang kami gunakan sudah lama dan selalu digunakan maka ada yang sudah bocor dan dimasuki air dan membasahkan lapisan pakaian disebelah dalam maka kesejukan hingga ke tulang dapat dirasakan.


Latihan menggunakan `dry suit’, diver menggunakan `full face mask’ dan
setiap diver dibantu oleh `tender’ diver yang memegang tali `life line’
tujuan menghantar sebarang isyarat kepada diver didalam air.


Oleh kerana sekolah kami terletak di tepi sungai yang bernama Swan River dan berhampiran dengan kuala jadi tidak ada masalah untuk membuat latihan selam. Dan didalam air juga ada berbagai peralatan dan tempat yang sesuai untuk membuat latihan seperti `work bench’ tongkang yang telah ditenggelamkan,`pipe line’ dari yang ringan hinggalah yang mencapai berat 1 tan. Jarak pandangan didalam air agak terhad juga lebih kurang 1 meter dan kami akan bermula di kedalaman 12 meter hingga ke 30 meter. Walaupun air sungainya gelap tetapi sungainya bersih dan tidak ada sampah langsung kerana disini kebersihan sangat dititik beratkan malahan ada committee yang bertanggungjawab menjaga sungai di Perth ini. Semua sungai di Perth ini bersih dari sampah sarap.

Setiap hari kami diberikan tugasan dalam air yang berlainan antaranya kami diberi sebatang kayu empat segi yang panjang dibawa kedalam air dan digergaji menjadi segi empat sama kemudian kami mesti gerudi beberapa lubang di setiap permukaan kayu tersebut akhirnya terhasillah satu dadu kayu. Bukan semua orang dapat menyiapkan tugasan dadu tersebut dan markah diberi mengikut kemajuan tugasan. Selain itu ialah tugasan `hull cleaning’ atau membersihkan bawah kapal, mencari barang hilang. Tidak ketinggalan latihan wajib ialah `rescue diver drill’ yang mana setiap kali ada diver di dalam air maka akan ada seorang s/by diver yang bersedia di atas bagi tugas menyelamat jika apa-apa terjadi kepada diver yang didalam air. Setiap tugasan yang diberikan juga akan dicatit markah.

TUCF terletak didalam banggunan kepunyaan `Perth Diving Academy’ dan mempunyai berbagai kelengkapan latihan yang lengkap. Setiap hari Rabu aku dapat lihat beberapa orang pelajar sekolah menengah datang untuk buat latihan menyelam disini. Aku dapat tahu pelajar-pelajar tersebut dari persatuan menyelam yang ada di sekolah mereka. Alangkah bagus jika sekolah-sekolah di Malaysia juga ada persatuan seperti itu bagi memberi pendedahan kepada anak-anak tempatan berkaitan sukan menyelam. Di Australia, Perth khususnya aku dapati cukup ramai penyelam rekreasi dan penyelam kormersial baik yang diperingkat kanak-kanak hinggalah warga emas. Malahan peralatan menyelam cukup banyak dijual disini dari jenis yang berjenama hinggalah jenama yang tidak pernah kudengar atau `cap ayam’ dan harganya pun murah.

Photobucket
Di depan banggunan Perth Diving Academy sebelum masuk kelas (sejuk giler...)

Disini orang-orangnya baik-baik dan peramah selalu memberi ucap selamat kepada sesiapa sahaja yang mereka jumpa walaupun orang asing. Rakan-rakan kelas ku juga baik-baik mereka cukup sporting dan selalu membantu aku dan Rashid yang lemah Bahasa Inggeris. Jurulatih pula tidak pernah menggunakan bahasa yang kesat atau mencarut kepada kami walaupun aku dapati beliau sering mencarut kepada rakan sekelas ku yang lain, mereka amat menghormati budaya kita yang sentiasa bercakap bahasa yang sopan dan baik. Mungkin hasil dari pengalaman mereka melatih tentera laut kita selama 3 tahun jadi mereka lebih berdiplomasi dengan kami. Kadang-kadang walaupun dalam keadaan sibuk mereka beri kelongaran padaku untuk menunaikan solat malah ada masa tertentu mereka yang mengingatkan aku tentang waktu solat. Ini situasi yang sangat menyenangkan dan selesa bagiku.

Latihan dan kelas berjalan 5 hari seminggu. Bila tiba hari minggu Nasir akan membawa kami berjalan-jalan sekitar Perth dan tempat yang pasti dikunjungi ialah `Swap Matt’ atau jika di Malaysia lebih dikenali dengan nama ‘Pasar Karat’ yang menjual barang-barang terpakai dan murah. Memang menarik sekali disini kerana berbagai barang ada dijual termasuk pakaian-pakaian berjenama dan dijual dengan harga yang sangat murah. Peralatan menyelam terpakai turut ada dijual.

Setiap minggu diadakan ujian bertulis bagi menilai prestasi peserta kursus. Pada hujung minggu keempat pula peperiksaan akhir bagi kelayakan untuk sijil `ADAS diver Part 1’. Apa yang boleh aku ceritakan tentang peperiksaan akhir ini ialah cukup SUSAH.....Dan jawapan adalah dalam bentuk subjektif. Bukan sahaja bagi orang yang lemah Bahasa Inggeris tapi kadang-kadang mat saleh pun kandas juga dalam peperiksaan akhir ini. Kecuali bagi orang yang betul-betul `study hard’ saja boleh lulus. Masa diberi 4 jam. Markah lulus sekurang-kurangnya 75/130. Nasib baik aku lulus dengan markah yang agak baik juga. Tapi bagi yang gagal dibenarkan menduduki semula peperiksaan bila-bila saja mereka dah bersedia untuk mengulangnya.

Bersambung akan datang....`ADAS Diver Part II’ surface supply.......


9 comments:

Spy Leman,
Perghh. cam best je.. boleh buka diving academy pasni.. heheh

Cayalah..

wahh bestnyaa,mau pg lah

catz_mafia diving academy tu mcm akademy fantasia ke ahaks...
best mmg best oo...

Anonymous...mau pegi mana??

mmg bagus kalau sungai di Msia di jaga kebersihannya seperti di Perth, begitu juga andainya ada dive academy... hhhmmm...

eerr... biler nak buka academy?? Nak daftar boleh tak? ;-)

Academy emmm entahla....kalau ade rezeki adelah academy tu kot....

i suggest nama academy tu..Spy Leman Diving Academy..amcm?ok x?..koda

bro,jangkamasa untuk night dive tu berapa lama(ketika kursus tersebut)? dan kedalamannya mencecah berapa meter(30 meter jugakkah)?

Semasa selaman malam peserta kursus perlu menjalani latihan kerja atau latihan kerja dilakukan semasa selaman siang?

*perghhh.....di malam hari di bawah dasar laut yang gelap gelita tanpa berteman dengan kedalaman 30 meter.....ni lah padahnya kalau masa scuba dah biasa berteman(ada buddy),nak tukarkan kebiasaan ini mungkin pada diri saya amek masa :-)*

Selaman malam tak sampai 30 meter tapi masih juga latihan buat kerja bawah air,kadang2 ade drill kecemasan s.by diver perlu terjun air untuk menyelamatkan diver 1 yg dalam kecemasan

Time


Get your own Digital Clock

Followers

Aku..

(Sesungguhnya masa depan kita atau org lain tidak kita ketahui melainkan semuanya adalah didalam pengetahuan ALLAH SWT jua. ) Ini adalah sebuah kisah atau cerita-cerita yang membosankan mengenai kehidupanku sebagai seorang penyelam komersial dalam industri Minyak & Gas.Kepada yang pertama kali masuk blog ni eloklah baca dari entri pertama baru bole faham blog ini sbnrnya...sama mcm kita tgk movie kalau tiba2 je dah kat tgh2 mesti tak faham. kemudian kita terus andaikan yang citer tu tak best.....Anggaplah Tuan/Puan sedang membaca sebuah novel realiti.walau bagaimanapun aku ucapkan terima kasih kerana Tuan/Puan sudi melayan blog `Cap Ayam' aku ni.Hidup sebagai pelaut seperti aku bersesuaian benar dengan ayat dari surah dibawah.

Dialah yang menundukan lautan (sehingga boleh dilayari dipermukaannya atau diselami didasarnya) Supaya kamu dapat makan daripadanya daging yang lembut dan dapat pula mengeluarkan daripadanya perhiasan untuk kamu memakainya.Engkau melihat pula kapal-kapal belayar padanya dan supaya kamu dapat mencari rezeki daripada limpah kurnianya mudah-mudahan kamu bersyukur.

AL NAHL ayat 14.

Cari di Facebook (FB)
ronin newgok peace....
( Untuk stori bergambar sila layari melalui engine carian mozila firefox atau google chrome,kerana entah dimana silapnya internet explorer hanya menyiarkan stori tanpa gambar )

Sila Ikuti Kisah Ini Melalui Panduan BacaanRadio Online

Radio Online
Klasik Nasional FM

Panduan Bacaan

Top Commentators

Get this widget here