Dunia Commercial Diver





Photobucket2 orang `rigger’ sedang posing bersama `riser pipeline’ 10 inci yang telah
dipotong dibahagian atas,mulai bahagian ini terus kedalam air sehingga
kedasar dan memanjang ke jarak 150 meter adalah bahagian kerja untuk diver


paip diangkatPipe line yang telah dipotong mula keluar dari air


Kami dibahagikan kepada 2 shif iaitu shif siang dan shif malam.Shif siang dari jam 12.00 tengahari hingga 12.00 tengah malam dan shif malam dari jam 12.00 tgh malam hingga 12.00 tghari.Setiap shif ada 6 diver + 1 supervisor.Aktiviti diving berjalan 24 jam berterusan,bergilir-gilir.Bekerja di kedalaman melebihi 100 kaki dalam keadaan `zero visiblity’ dan menggunakan `tool’ yang berat-berat serta berlumba dengan `bottom time’ benar-benar mencabar diri dan ketahanan mental.Jangkamasa diver berada dalam air bergantung pada kedalaman jika tak terlalu dalam kadang-kadang kami bekerja selama 2 jam tak termasuk masa` decomp.stop’.

pipe on deckPipe line sedang diturunkan ke atas dek Sin Bee II, kelihatan pekerja2
yg dipanggil `rigger’ sedang bertungkus lumus mengawal kedudukan
pipe line,kelihatan dibelakang kren ialah platform west lutong Charlie


Begitulah rutin kerja setiap hari dan bagi orang baru seperti aku setiap hari adalah proses belajar,bila dapat pelajaran baru skill kerja semakin meningkat dan sistematik maka keseronokan semakin datang dan kerja pun enjoy serta tak sedar masa berlalu.Walaupun hakikatnya kerja dibawah air lebih teruk dan memenatkan dari bekerja diatas darat. Sebagai `commercial diver’ kita mesti belajar dengan cepat dan tunjukan komitmen yang tinggi supaya setimpal dengan bayaran yang diterima,2 tahun bekerja sudah dikira sebagai `experience diver'.

PhotobucketSpy Leman sedang `disiapkan’ untuk diturunkan ke `job
site’,dan akan diturunkan dalam sangkar berwarna
putih dibelakang atau dipanggil `stage’


Diatas kapal ni tak perlu risau pasal makan kerana makanan sentiasa ada sepanjang masa di mess room kerana ada orang bekerja siang dan malam.Pakaian juga ada yang ambil untuk cuci,hantar tengahari dan malam dah siap,tempat tidur juga ada `roomboy, yang akan datang kemas jadi kita Cuma fikirkan pasal `diving’ dan `safety’ saja.


Besambung akan datang ……Chopper crash recovery mission……

11 comments:

great :)..now u dah jd otai dlm dunia diver nie n mayb there'll be more apprentice in this commercial diver world.

kirenye dok atas kapal nie u manja eik...hehehe

-kebab-

Mana ada otai...baru lagi....
manja pun tak juga....
kerja je.....

mmm... life mcm tuan besar kat atas kapal, semua disediakan & disiapkan.. hahaha....

mmg ader tokoh jadi model rigger :-)

dive > 100 kaki at tgh mlm, vis & temp jd dugaan yaa...

bkn tuan besar la elyna tp kuli besar.....

model tu tak jugak tp kalau kata `man of the year' tu mgkn jugak he he he jgn jeles....

man of the year... :-) hehehe.... i like that title tp which year?? ;-)

of coursela man of the year for every year ha ha ha ha .....

man of da year for every year??..nnt nak pk..sesuai2...hehehe

-kebab-

Cik Kebab terima kasihla krn `mengsesuaikan' i dgn tag line tu he he he,,,,

Spy Leman,
Salam.. dah lama tak kemari.. Maaf, agak sibuk sikit.. Anyway, cerita makin menarik. Jangan berhenti menulis..

Jaga diri..

takpe asalkan jgn tak singgah terus.

tq....

Assalamualaikum macam mana nak kerja offshore sy dh ade paspot niosh....blh tolong saya macam cara....saya mitak tolong sggt...

Time


Get your own Digital Clock

Followers

Aku..

(Sesungguhnya masa depan kita atau org lain tidak kita ketahui melainkan semuanya adalah didalam pengetahuan ALLAH SWT jua. ) Ini adalah sebuah kisah atau cerita-cerita yang membosankan mengenai kehidupanku sebagai seorang penyelam komersial dalam industri Minyak & Gas.Kepada yang pertama kali masuk blog ni eloklah baca dari entri pertama baru bole faham blog ini sbnrnya...sama mcm kita tgk movie kalau tiba2 je dah kat tgh2 mesti tak faham. kemudian kita terus andaikan yang citer tu tak best.....Anggaplah Tuan/Puan sedang membaca sebuah novel realiti.walau bagaimanapun aku ucapkan terima kasih kerana Tuan/Puan sudi melayan blog `Cap Ayam' aku ni.Hidup sebagai pelaut seperti aku bersesuaian benar dengan ayat dari surah dibawah.

Dialah yang menundukan lautan (sehingga boleh dilayari dipermukaannya atau diselami didasarnya) Supaya kamu dapat makan daripadanya daging yang lembut dan dapat pula mengeluarkan daripadanya perhiasan untuk kamu memakainya.Engkau melihat pula kapal-kapal belayar padanya dan supaya kamu dapat mencari rezeki daripada limpah kurnianya mudah-mudahan kamu bersyukur.

AL NAHL ayat 14.

Cari di Facebook (FB)
ronin newg



ok peace....
( Untuk stori bergambar sila layari melalui engine carian mozila firefox atau google chrome,kerana entah dimana silapnya internet explorer hanya menyiarkan stori tanpa gambar )

Sila Ikuti Kisah Ini Melalui Panduan Bacaan



















Radio Online

Radio Online
Klasik Nasional FM

Panduan Bacaan

Top Commentators

Get this widget here