Dunia Commercial Diver
7-Soalan               :Bagaimana system kerja dilaut?
Jawapan              :Jika dioffshore system kerjanya 24 jam sehari 7 hari seminggu dan kami dipecahkan kepada 2 shif iaitu siang dan malam.Tiada istilah cuti atau atau cuti sakit

8-Soalan               :Berapa lama setiap kali kamu kelaut (offshore)?
Jawapan             :Biasanya aku keoffshore selama 2 bulan tapi pernah juga satu ketika sampai 3 bulan baru aku pulang.Tapi ada juga ketikanya aku terlibat dengan job yang singkat hanya 5 hari sahaja dilaut.

9-Soalan               :Berapa ramai diver diperlukan untuk satu-satu job?
Jawapan              :Jumlah diver untuk sesuatu job itu bergantung kepada tugasan atau projek.Jika satu shif sahaja memerlukan 6 diver dan 1 Supervisor,jika dua shif maka jumlah tadi ditambah sekali ganda.Tetapi ianya tak menentu. Aku pernah terlibat dengan satu projek yang perlu disiapkan dalam jangkamasa singkat maka kontraktor menghantar seramai 48 orang diver termasuk supervisor.

10-Soalan            :Dah berapa lama kamu diving?
Jawapan             :Aku diving sejak dari dalam perut ibu lagi.Tapi lepas beranak aku mula menyelam semula sejak tahun 1991 selam scuba dan mula buat kerja bawah air sejak tahun 1992 kisahnya ada aku tulis kat entri no 01-Bagaimana bermulanya stori,sila rujuk panduan bacaan disebelah kanan anda.

11-Soalan            :Macam mana mula-mula boleh kerja offshore?
Jawapan              :Aku mula kerja offshore selepas balik dari Australia belajar ilmu commercial diving pada 2006 (Kisahnya telah diceritakan dalam entri no 9-My first offshore job)

12-Soalan            :Tak bosan ke duduk dilaut lama-lama?
Jawapan              :Aku suka duduk dilaut sebab muhasabah diri tu lebih sikit,menginsafkan juga,lagipun dah lama sangat kerja darat.sejujurnya bagi saya kalau duduk laut ni amal ibadat lebih lagi dari didarat.

Menghayati keindahan alam  dan  kebesaran Allah semasa dilaut sungguh menginsafkan 
13-Soalan            :Berapa ramai orang Malaysia yang kerja sebagai penyelam kommersial ni?
Jawapan              :Masa aku start diving offshore dulu tak ramai orang Malaysia yang ada lesen commercial diving.tapi sekarang dah terlalu ramai sampai ada yang masih tak dapat masuk offshore sebab dah ramai sangat.Lagipun kemudahan internet memudahkan anak-anak muda mendapatkan maklumat-maklumat lebih mudah macam mana nak ambik kursus ni

14-Soalan            :Berapa kedalaman maksimum kamu pernah menyelam?
Jawapan              :Kedalaman maksimum aku menyelam ialah 52 meter di perairan Rotness Island Australia semasa berkursus dulu.Dan kali terakhir aku menyelam paling dalam ialah 48 meter di perairan Bintulu pada tahun 2010 juga ada aku ceritakan dalam entri no 41-48 meter dive

bersambung dientri akan datang dengan lebih banyak soalan lagi.....

4 comments:

cerita yg tidak membosankan bg yg berminat..

tahniah...siot siot,..

cerita yg tidak membosankan bg yg berminat..

T.Kasih Man

Time


Get your own Digital Clock

Followers

Aku..

(Sesungguhnya masa depan kita atau org lain tidak kita ketahui melainkan semuanya adalah didalam pengetahuan ALLAH SWT jua. ) Ini adalah sebuah kisah atau cerita-cerita yang membosankan mengenai kehidupanku sebagai seorang penyelam komersial dalam industri Minyak & Gas.Kepada yang pertama kali masuk blog ni eloklah baca dari entri pertama baru bole faham blog ini sbnrnya...sama mcm kita tgk movie kalau tiba2 je dah kat tgh2 mesti tak faham. kemudian kita terus andaikan yang citer tu tak best.....Anggaplah Tuan/Puan sedang membaca sebuah novel realiti.walau bagaimanapun aku ucapkan terima kasih kerana Tuan/Puan sudi melayan blog `Cap Ayam' aku ni.Hidup sebagai pelaut seperti aku bersesuaian benar dengan ayat dari surah dibawah.

Dialah yang menundukan lautan (sehingga boleh dilayari dipermukaannya atau diselami didasarnya) Supaya kamu dapat makan daripadanya daging yang lembut dan dapat pula mengeluarkan daripadanya perhiasan untuk kamu memakainya.Engkau melihat pula kapal-kapal belayar padanya dan supaya kamu dapat mencari rezeki daripada limpah kurnianya mudah-mudahan kamu bersyukur.

AL NAHL ayat 14.

Cari di Facebook (FB)
ronin newgok peace....
( Untuk stori bergambar sila layari melalui engine carian mozila firefox atau google chrome,kerana entah dimana silapnya internet explorer hanya menyiarkan stori tanpa gambar )

Sila Ikuti Kisah Ini Melalui Panduan BacaanRadio Online

Radio Online
Klasik Nasional FM

Panduan Bacaan

Top Commentators

Get this widget here